Voor een goed functionerende stad dient de basis op orde te zijn. Er is afgelopen jaren veel gedaan om onderhoudsachterstanden in te lopen en het doel is dit peil vast te houden. Dat houdt in dat er geen nieuwe onderhoudsachterstanden ontstaan. Bij het beheer van de openbare ruimte zoeken wij samenwerking met alle partijen die hier een rol in kunnen spelen. Dit vraagt van de gemeentelijke organisatie een goed netwerk, adequaat blijven reageren op signalen en sturen op klanttevredenheid.
Inwoners willen in toenemende mate invloed hebben op het onderhoud van de openbare ruimte en de gemeente stimuleert dit. Met behulp van goede communicatie over groenadoptie nodigt de gemeente bewoners uit om bij te dragen aan het beheer en het onderhoud van de openbare ruimte. Hiermee wordt de betrokkenheid van de bewoners bij het onderhoud van de openbare ruimte gestimuleerd en bovendien draagt het bij aan het verbeteren van de sociale kwaliteit in de woonwijken. Dit ingezette beleid continueren wij de komende jaren. De gemeente zal in toenemende mate initiatieven van burgers ten aanzien van de openbare ruimte stimuleren en de daarbij behorende ondersteuning bieden. Hierdoor ontstaan mogelijkheden voor actief burgerschap. Naast groenadoptie door bewoners kijken wij of ook andere doelgroepen (zoals bedrijven, winkelcentra en scholen) onderdelen van de openbare ruimte willen adopteren. Het doel is te komen tot een betere samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid van de overheid en de maatschappij.
Een deel van de werkzaamheden in de openbare ruimte is bij uitstek geschikt om mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring te laten opdoen. Door middel van het Service Plus Team (SPT) en het team Werken in de Wijk (WidW) hebben mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onder begeleiding werk- en leerervaring opgedaan en zijn zij uitgestroomd naar reguliere werkgevers. De gemeente wil deze voorbeeldfunctie blijven vervullen en gaat de mogelijkheden daartoe de komende jaren verder optimaliseren.
Ten aanzien van beheer van de openbare ruimte werken wij samen met overheidspartijen in de regio. Het doel van de samenwerking is om gebruik te maken van elkaars kwaliteiten, zodat de gemeentelijke taken professioneel en tegen lagere maatschappelijke kosten kunnen worden uitgevoerd. Met dat doel zoekt de gemeente ook aansluiting bij innovatie in de grond-, weg- en waterbouwsector. Innovatie is toekomstgericht, werkt stimulerend voor bewoners, bedrijven en het imago van de gemeente en het opent deuren bij andere overheden. Nieuwe ontwikkelingen in de grond-, weg- en waterbouwsector kunnen alleen floreren als overheden daarvoor de ruimte bieden aan marktpartijen. De openbare ruimte is hét laboratorium voor nieuwe producten en werkwijzen. Zaanstad wil meer ruimte voor procesinnovatie (bijvoorbeeld meer gebruik maken van nieuwe aanbestedings- en samenwerkingsvormen) en productinnovatie (nieuwe materialen en uitvoeringsmethoden) bieden en zoekt daarvoor de samenwerking op met marktpartijen.